Icitra Kwsp Com My {Julai} Mari Baca Di Sini!

KUALA LUMPUR, 11 Julai 2021: Anggota Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mereka yang berumur kurang dari 55 tahun boleh membuat permohonan pengeluaran I-Citra mulai 12 Julai 2021 melalui icitra.kwsp.gov.my, tiga hari lebih awal daripada tarikh pertama yang dijangkakan.

Untuk mempermudah individu mengemukakan aplikasi dalam talian I-Citra mereka, individu digalakkan untuk menjamin bahawa nombor telefon bimbit mereka setara dengan dalam catatan KWSP untuk penerimaan Kata Laluan Sekali Waktu (OTP), serta memiliki fungsi lejar untuk ansuran pengeluaran.

I-Citra membenarkan individu yang memenuhi syarat untuk mengeluarkan dana pelaburan KWSP mereka sehingga had RM5,000 tertakluk kepada baki dana pelaburan habis-habisan dalam dua Akaun 1 dan 2. Jumlah pengeluaran yang disahkan akan dibayar sehingga lima ansuran berjadual sebanyak RM1,000 setiap bulan. tertakluk kepada baki dana pelaburan. Ansuran utama I-Citra dipercayai akan dikreditkan ke dalam baki kewangan bahagian bermula dari Ogos 2021.

Penarikan balik I-Citra disampaikan sesuai dengan deklarasi Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih) oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 28 Jun 2021, sebagai usaha sementara untuk membantu individu yang dipengaruhi oleh kesulitan kewangan yang dihadapi oleh pandemi COVID-19, untuk menyesuaikan keperluan individu sekarang dan masa depan.

Untuk lebih banyak data mengenai I-Citra dan cara membuat permohonan, individu boleh merujuk ke laman surat-menyurat sebenar KWSP, laman web di www.kwsp.gov.my, atau menghubungi talian hotline I-Citra di 03-8922 4848.

Diberikan oleh Meja Media KWSP

Cabang Hal Ehwal Korporat

11 Julai 2021

Mengenai Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) adalah salah satu aset persaraan paling berpengalaman di planet ini. Ditubuhkan pada tahun 1951, KWSP terus menyokong matlamat utamanya untuk memastikan dana pelaburan individu dan menawarkan jenis bantuan terbaik. Paling lewat, sesuai dengan visinya untuk membantu individu mencapai masa depan yang unggul, KWSP telah memperluas kemampuannya untuk memasukkan sistem biologi kesejahteraan sosial yang menyeluruh. Hari ini, KWSP terus memfokuskan diri kepada perorangannya melalui usaha yang boleh dipercayai untuk menyegarkan dan memperbaiki diri, untuk mewujudkan sebuah syarikat yang kukuh untuk menjamin kesejahteraan yang wajar, komprehensif dan adil bagi semua rakyat Malaysia.